Tuesday, April 14, 2009

Long weekend...

Sekarang ni budak2 kat sini tengah cuti sekolah. Easter break. 2 minggu, dah habis seminggu. Tinggal lagi seminggu. Bes je time budak2 cuti nih, sebab tak payah kelam kabut pagi2 nak siapkan diorang ke sekolah.


Jumaat baru2 ni pulak , Good Friday ~ public holiday dan semalam, Isnin pun cuti lagi. Ni semua sempena easter la ~ perayaan orang Kristian. Kita Muslim takde kena mengena dgn kepercayaan easter nih, tapi sungguh seronok la sebab dapat cuti.... cuti2 famili. Jadinya hujung minggu baru2 ni adalah long weekend bersama famili.

Jumaat jalan2 shopping barang2 dapur, then malam tu bertandang ke rumah Kak Aida, housemate rumah lama. Kebetulan Mak dan ayah Kak Aida ada, baru datang dari Malaysia. Petang Sabtu, bawak anak2 blaja mengaji di masjid, di bandar Limerick. Sudah lama kami tak ke sana. Kali terakhir semasa solat raya aidilfitri dulu .


Ahad pula hari sepenuhnya bersama famili. Kami tak ke mana2, menghabiskan masa bersama di rumah sahaja. Bos dengan projek 'menebas' pokok2 kat belakang rumah....





Anak2 tentu sahaja bersukaria di halaman belakang. Maklum la, sekarang cuaca semakin panas, suka sangat la diorang tu berlari2, main bola, main kejar2....


Anak2 yg riang gumbira bermain di bawah mentari....


Menjelang tengahari, ibu pulak sibuk di dapur untuk siapkan hidangan....



Kami berpiknik di halaman rumah pada hari itu...


Hari Isnin pula, kami menjemput Kak Aida sefamili untuk lunch bersama kami. Ibu masakkan nasi arab yg spesel... (kunun2 la... hehehh...tapi, lupa lak nak ambik gambo)





13 comments:

Olive Tree Guitar Ensemble said...

Hi, it's a very great blog.
I could tell how much efforts you've taken on it.
Keep doing!

kin hashim said...

thanks!

Bonda said...

Bestnya org ada laman... siap boleh piknik depan rmh je.bilo balik nanti... nok buat suasana mcm tu eh.(3thn lg)

kayteeze said...

Wow..!!

Seronoknya berpiknik... cuaca kat situ tentu nyaman...rasa nak join je..he he..

Sasha said...

lamanya cuti!! puas ler bebudak tu main kat laman... dah semakin lapang & bersih... punyalah besar laman tu... bole muat sebijik swimming pool!

Ibnurashidi said...

Salam kak kin...

Wahh..sana sekrang dah mula panas ya..sini dah mula berdesing hangat. Nasi arab tu nasi apa ya?

Kalau kelapangan jemputlah ke rumah baru saya..

http://www.faridrashidi.com

bondaqeem said...

wah.. bestnya piknik2 laman umah kan.. kalu mommy buat gak kat mesia.. ape org kata ek?.. heheh:) tinginla.. tp umah xdaklaman... huhuhu

niza said...

sonoknyer kak piknik kat luar umah...mesti abis sume nasi n lauk2 tuh...hehehe

kin hashim said...

Bonda, mari la sining...kita piknik ramai2 deh... :).

kak tie, jom! mmm..memang nyaman la sekrg nih, panas terik pun rasa ala2 sejuk2 gitu...

sasha, mmm..budak2 tu takkan puasnya kalau bab main. Alhamdulillah dapat rumah yg ada laman yg luas, suka sgt la budak2 tu time menghala ke summer nih. Dah lama sgt terperap dalam rumah time sejuk2 ari tuh...

kin hashim said...

bondaqeem, kalau kat mesia ,lagi la best....pi piknik kat tepi air trejun ker..tepi pantai ke...kan bes tuh! :).

w'salam ibnurashidi, ye..sini sekrg tgh spring, nak menghala ke summer la nih. nasi arab tu ikut resipi kat my resipi; katanya nasi arab jordan :).

niza, memang sonok. Kita org tua rasa sonok, budak2 lagi la! memang pun, nasi dan lauk seme habis licin! hehehhe..

iu @ wid said...

kak.. rajinnye buah hati tu menebang pokok blakang umah tu.. sure cerah pasni..

beshnye de laman blakang gitu... leh picnic2.. mlm2 nak camping pun besh tu.. tapi x acila kalau camping dkt sgt..entam ajeaaaa..hihihi..

knp x napak si kecik tu.. duk kat mane diernye...hehehe

iu @ wid said...

owh.. ade ..bru pasan ... nampak rumput je.. da rabun kut sy ni...he he heee..

kin hashim said...

iu,camping blakang umah? apa kelas! hehehhe... lama dah tak bercamping....last sekali zaman sek rendah dulu...hihihhh.... ai, hamdan beso gitu tak nampak ker? ;).

Post a Comment

Sudi-sudikanlah sepatah dua kata...terima kasih daun keladi :).