Wednesday, April 01, 2009

Kereta kabel, mencari 'nessie'

28/2/09 ~ 1/3/09

Bagi melengkapkan siri jelajah UK baru2 nih, tak lupa kunjungan ke nun utara UK sana; Inverness dan Fort William....



Tiada teman di Inverness, sekadar berjalan2 menikmati pemandangan yg indah. Lewat petang, meninggalkan Aberdeen, sampai di Travelodge Inverness sudah agak lewat...semalaman di sana. Pagi2 keesokannya, keluar daripada Travelodge, mula2 menyusur laluan ke bandar Inverness.




Kemudian, merentas ke kawasan pergunungan. Subhanallah, pemandangan yg amat cantik...





Pernah dengar tentang lagenda naga di tasik Loch Ness? Hmmm... kami singgah juga di tasik Loch Ness, kot2 boleh terserempak ngan Nessie tuh... Haa...tu dia ada pun Nessie!

Yg atas kanan tu; Urquhart castle.



Hajat asal sekadar menjamu mata. Tetiba ternampak papan tanda kereta kabel di Nevis Range. Bayarannya berpatutan; masih dalam kadar kemampuan.

Maka sampailah kami ke puncak Nevis Range dengan menaiki kereta kabel. Lebih kurang seminggu sebelum tu, kawasan tu masih dilitupi salji yg tebal. Waktu kami ke sana, ada la salji tinggal sikit2 je kat puncak. Sangat la sejuk di puncak gunung sana.... walaupun begitu, budak2 bertiga itu tetap bergumbira....


10 comments:

Tie said...

Ooo....jenjalan lagi...

Kak tie minat kisah nessie tu...agak2 benda tu wujud ke?? Tak mustahil kan, kan..??

atty's said...

beshnya salji tu..bila le leh main salji ni..salji kt genting je penah rasa ngn taman cahaya

kin hashim said...

kak tie, tak abis lagi cerita jalan2 nih..hehhe... hmm..cerita nessie tuh? tah la kak tie...dongeng kot! hihihh...

kak ty, bes memang la bes...tapi sejuk sampai ke tulang tu yg tak berapa bes! meh la jalan2 sini kak ty :).

iu @ wid said...

huyooo... takutnye ngan nessie tuuu... kak kin x takot ke amik gamba ngan dier..hihihi

memang cantik pemandangan kat situ.. ritu jalan uk x sempat nk travel sna..hohoho.. tp kan.. kalau akak g swiss lagi lawa...try la g...hihihi

kamera che abe tu interprem je ke.. bile nk kasik tunjuk gamba..hee..

model nikon ape tu ye kak kin..? bp harga.. mcm berminat jugak nk angkut satu..hohoho

kin hashim said...

iu, alah...nessie tu main jentik2, cubit2 je.. (yg kat kedai souvenier..hihihh) apa nak takut...hehheh... mmm...gunung2 kat swiss dah tentu la lagi cantik...gunung kat limerick cantik gak ;).

gambo2 sekrg byk guna kamera org tu la iu... tapi, yg ditayang dlm ni sikit jer...edisi terhad...hehhehe...tuan dia jadi tukang ambik gambo la. Yg tuan dia ada dlm gambo tu, maknanya org lain ambik gambo guna kamere lain la tuh...ehhhehe... tu nikon D 60 la iu... berminat? hihiih...ala iu, tak bes la kamera gitu...beso sgt, nak bawak payah...duk gantung kat leher...buat menyemak jer!!

rossizam said...

bestnya dpt jalan2 wak anak..

iu @ wid said...

ala kak kin.. sporting la sket.. ala sport2 gituw... kuikuikui..

kmera gitu bru pakai..lawa sket.. takpe bukan kite yg bawa nt..hohoho...

d60? mahal tu.. kat sana dpt harga murah ke..cni mhl le.. takut nk bli..tp cam tersuke la pulak..heee.. ( tak igt da poket tu kering leni..huhuhu)

kin hashim said...

Rossizam, hmm...bes..bes... time kasih singgah sini.. :).

Iu, kalau nak nampak profesional, elok la tuh... seme org sibuk nak ber DSLR kan sekrg nih...hehehh.. D60 tu beli kat amazon rasanya...time krismas hari tuh...dapat murah la gak compared ngan harga semasa... hasil gambonya lawa la sket...tapi, kena blajo la dulu cara nak guna...makcik anak 4 ni blum sampai seru nak blajo ambik gambo guna DSLR... baik jadi model je la....hihihhhh...

Sasha said...

cantiknya tempat2 kin lawat!! tanya sikit... hehe.. kin pakai software ape utk edit gambar?....

kin hashim said...

sha,guna shutterfly untuk collage, lepas tu edit lagi dlm photoscape :).

Post a Comment

Sudi-sudikanlah sepatah dua kata...terima kasih daun keladi :).