Tuesday, August 12, 2008

Paratha puff dan bun

Dah lama nak cuba buat paratha puff nih...ari tu makan kat umah kawan...then nampak kat blog Ain. Akhirnya, baru lah sempat mencuba. Bukan susah pun...malas jer..malas nak prepare filling dia..heehhe... Pagi semalam, memang nak breakfast paratha, sbb ada buat lebih kari kambing. Sambil2 tu, try la buat paratha puff, guna paratha 'Kawan' buh sosej je kat dalam dia, senang! :). Mmmm..sedap!! anak3 pun suka...sbb intinya sosej! hahhaha....




Ptg hari sebelum tu jugak, anak3 mintak buatkan donat.....dah lama ibu tak buat donat, kata dorang :). Ada la doh yg lebih. Teringat tengok bun kat blog Jann. Sebelum ni, selalu gak tgk org buat bun, tp, tak berminat nak buat. Dulu2 penah la cuba, tp, kurang memberangsangkan, sbb roti2 tu mengeras bila sejuk! Tah kenapa..bila tengok bun kat blog Jann,rasa jeles plak....nampak menarik jer..! Rasa berkobar nak buat roti jugak! hehhe..So, sambil2 bakar paratha puff tu, try la jugak buat bun , guna lebihan doh donat tuh...tak kira la, kira roti la gak kan, sbb donat pun guna yis jugak :).




Dan, yg menariknya, rasanya buat bun kali ni macam bagus la plak..sbb, walaupun dah sejuk, dia masih tetap lembut! (perasan je kot...heehhe..)

****p/s .... aku try campur self raising flour... self raising flour bole sebabkan roti jadi lebih lembut ker? wallahua'lam...!..sapa yg terer buat roti, boleh jawab tak? :).

1 comment:

jann said...

hmmm..nyam2..nyam..ada kwnn suggest..bun inti sardin pun mcm menarik juga kan

Post a Comment

Sudi-sudikanlah sepatah dua kata...terima kasih daun keladi :).