Tuesday, August 26, 2008

Fruit picking kat belakang umah...

Summer dah semakin ke penghujung.... kat sini sekrg dah makin sejuk la plak.. 2,3 minggu kebelakangan nih, matahari macam malu2 kucing jer nak kluar...

Tp, musim buah2an kat sini, masih rancak....byk jual kat market la...eheheh... Aktiviti 'fruit picking' kat sini tak glamer macam kat UK...Kat sini, tak jumpa pun lagi farm yg offer aktiviti fruit picking yg bes. Kalau ada, nak gak la pegi....Mmm... mungkin sbb kat sini, orang Melayu tak ramai kot (khabarnya, kat UK org Melayu la yg suka sgt gi fruit picking...hehehhe...betul ke org UK? hehheh...) ... org2 Irish mana heran ngan buah2an berries nih... (agaknya la...ala....macam kita tgk buah rambutan ngan durian kat tempat kita la agaknyer...)

Hmmm..... sebagai pengubat hati sbb tak dpt gi fruit picking macam org kat UK...hehhe.. kalau nak tau, kat belakang umah kitorang ni ada kebun... ada pokok apple, blackcurrant, gooseberry dan blackberry. Strawberry tak de plak. Tetiba jer time summer nih, nampak pokok2 kat belakang umah ni keluarkan bunga..lepas tuh, nampak buah2an plak.... excited la jugak, sbb tak penah tgk buah2 tu kat pokok dia kan..hehehhe... dapat la merasa buah2an negeri mat salleh nih, segar petik sendiri dari pokok! fruit picking belakang umah pun jadi la! :).

Mmm..tapi, kan yg sebenarnya, buah2an berries ni bukan lah bes sgt pon rasanya...lagi sedap buah rambutan, durian, duku, manggis dll kat tempat kita! ;).

Okey... enjoy my fruits....! (dah mintak izin ngan landlord untuk petik dan makan buah2 tu..heheh..)










16 comments:

Akak said...

Salam Kin..

Amboi2 seronoknya memicking fruit ni kan, baru jerr dapat email dari anak sedar kat UK, bagi gambar2 anak2 dia tgh petik stroberri..

Kamsiah said...

kin..ps mai la sikit,terliur la tgk buah2an yg fresh meresh tu..

sasha said...

mcmane rasa dia berry2 tu... ada mcm rase anggur ke? kat m'sia skang musim cempedak & durian ...tiap2 hari makan cempedak goreng... x jemu2...

Linda_Shamsul said...

salam kin...ok la tuh..tak yah pergi jauh2 ..belakang rumah je, ye tak..

ras-adieza said...

kin....geramnyer tengok buah tu. meh kem pakai courier yang paling laju kat akak. nak gak merasa, macam sedap jer...

Myza Pesona said...

Salam Kin.
Bestnye dapat mkn buah - buahan tu kat belakang rumah.Kalau kt Msia ni mcm ambik buah rambutan n manggis je la ye agaknya! Sbb pokok2 tu yang ada kt Msia.Biasa berry tu buat jem je kan?Apple tu bolehla buat juice atau pie, or strudel.

tyati said...

askum kini..cantik2 plk buah2an tu bila dlm gambar ni..nasib baik tie dh sempat merasa epal blkg umah kini nih.. taun ni kami x gi mana2 fruit picking pun..sbb taun lps dh pegi..next yer plk la kot..teringin nk picking kat ladang epal..

Tirana said...

Salam Kin.. best ye..dapat fruit picking in our backyard. Teringat masa tinggal di oversea dulu.. Kalau musim buah, dapat petik orange, apple dan grapes. Makan fresh..sedapnya..

kin hashim said...

kak pah...memang seronok! heehee... tp, stroberi takde la plak.. picking stroberi kat market jer..heehhe..org kata, dlm byk buah2 buah2an berries, stroeberi la yg paling sedap...

kin hashim said...

kak kam,,sila lah jamu mata yer...hehhehhe...

kin hashim said...

sasha, anggur tu bes gak la rasanya... apple pun cam biasa la.. gooseberry pon bole tahan... tapi, blackberry dan blackcurrant kat belakang umah tu masam jek! lagi sedap cempedak dan durian! :).

kin hashim said...

kak linda...betul! tp, nka gak la pegi frut picking cam kak linda gak!! {jeles kat org uk nih! :).}

kin hashim said...

alamak! kak ras ni ngidam ker? :).

kin hashim said...

myza, seronok tgk buah2 belakang umah... apa lagi bole petik seniri! (padahal kat mesia pun petik rambuatn dan manggis kat market gak! hehhehhe). Mmm...pasal buah2 berry tu tak la sedap sgt dimakan begitu shj kot..sbb tu biasa dibuat jem... agaknya la! apple..buat jus, ok... (tapi, lebih suka mkn gitu jer), buat pie...mmm..bole cuba la nnati, sbb tak penah lagi buat apple pie, buat strudel? apa tu yer..tak penah tau nih! saya ni myza...tak kenal sgt kuih2 mat salleh nih..nama jek duk kat oversea...leih setia ngan makanan tradisional melayu! hehhehe...

kin hashim said...

tie, kalau setakat nak pick buah apple, mai sini je la...kihkihkih..

kin hashim said...

tirana....terkenang memori lama yer... hmmm... sentimental sket...:).

Post a Comment

Sudi-sudikanlah sepatah dua kata...terima kasih daun keladi :).