Thursday, August 07, 2008

Ballycotton dan Cork

Isnin baru2 ni, 4 Ogos adalah Monday bank holiday kat sini. Bos tak keje, so, kami gi jalan2. Semenjak 2 menjak time summer ni, bos ada minat baru; fishing :). {walaupun plan untuk fishing tak penah nye nak menjadi setakat nih..kihkihkih...} .... Destinasi pilihan ialah ke Cork, spesifiknya ke Ballycotton.... khabarnya, time summer ni, Ballycotton tu syurga untuk kaki pancing. Tu yg bos beria2 nak gi sana. Sambil2 tu, konon2nya nak bawak anak3 gi piknik.

Plan asal nak bertolak awal la sket, dlm kul 10 am, sbb perjalanan ke Ballycotton dalam 2 jam jugak dari Limerick. Tp, last2 dkt2 12pm jugak baru keta kami meluncur kluar dari The Paddocks nih...

On the way, tetiba jer ternampak kain rentang ' Blarney carboot sale, Monday bank holiday'. Masa tu, mataku dah nak terpejam, tapi, dek kerana tenampak iklan kain rentang tuh, terus tak jadi nak lelapkan mata... maklumlah, kat Ireland nih, especially kat Limerick, bukan selalu ada carboot nih...tak macam kat UK sana.. semacam excited la jugak...hehehhe...

Pujuk2 bos sket, bos plak stuju melencong ke sana ... :). sampai kat carboot tu dah dekat kul 2pm, carbooters pun agaknya ramai yg dah packing barang nak balik...tp, tak pe.... sonok aje round2 situ..hihihh... Nak dijadikan cerita dan rezeki agaknya, kat situ bos terjumpa ngan kawan dia yg dah lama dia nak jumpa... hadi n famili.... So, tak sia2 la kami melencong ke sana.. :). Kawan dia tu plak beria2 ajak pegi umah diorang...




Walau camana pun, plan asal ke Ballycotton tetap diteruskan. Sampai sana dah dekat2 kul 5pm! Ramai gak kaki2 pancing time tuh. Org kata, kalau ikut tahun2 sudah bulan ogos nih, dah masanya ikan2 tu kluar. Tp, tahun nih, sampai sekrg, ikan2 tu tak mau kluar2 lagi! Petang tu jugak, walaupun ramai yg memancing tapi, hanya sorang yg dapat ikan, tu pun hanya sekor!! haaahaha...




Lepas ronda2 tgk kawasan, bos kluarkan la juga joran dia, tapi, sekejap sgt.... dlm setengah jam je!! lepas posing sket2.... terus masuk keta smula, 'jom kita gi umah hadi!' kata dia...

Sampai umah kawan tu, dah dekat2 kul 7pm... Kawan tu kejenya chef. Dinner malam tu, kami dijamu nasi ayam masakan chef... :).



Bos, hadi dan anak2...


Kami bertolak balik Limerick dalam kul 10pm gak.... time kasih Hadi n Ema... :). Sudi2 la bertandang ke teratak kami plak nanti :).

**Lagi gambar di ~sini~

7 comments:

Akak said...

Salam Kin...

Wah seronoknya dapat pergo Carboot sales dapat jumpa kawan lama lagi kan..

Lain kali boleh pergi memancing lagi, tapi next time make sure dapat ikan tau, pi awai2 sikit..

iu @ wid.ayu said...

kak.. seronoknye jejalan kan.. sy sebenarnya mmg suka mncing.. dlu kat mesia suka mancing ngan abe..tp x selalu la..tp sjk bulan lepas teringin wat aktiviti ni..tp kt sini x leh mncing..da la duk dkt ngan sugai..x besh la kena de lesen klu nk mancing..ntah pape!.. sabo je laaaa... :P

kin hashim said...

kak pah, bukan kawan lama pon, kawan baru je kenal kat sini gak...tp, dah lama nak jumpa dorang, tak tejumpa2 plak,.... ada rezeki jumpa kat carboot tu plak... :).

tu la kak pah...sampai sekrg nih, ikan2 tu tak mo kluo2 lagi...cik abe tu nak sgt wat balik ikan fishing seniri... :).

kin hashim said...

wa....iu pon kaki pancing? hehehe...
meh la ireland, kita mancing kat sini..hehhehe.... sesetgh tempat kat sini, tak payah ada lesen pon... meh la! :).

myza said...

Wow! Pegi carboot sale?Banyak beli barang? Mesti best!Kat Msia ni tengah ada Mega Sale je!

kin hashim said...

ala myza..carboot kat ireland ni bukan macam uk.. sini tak le best sgt.. :).

Myza said...

Mmg sekarang tgh Mega Sale sampai bln September ni. Tapi tpt yg Myza pegi tu tak la sale sangat pun!

Post a Comment

Sudi-sudikanlah sepatah dua kata...terima kasih daun keladi :).