Tuesday, June 30, 2009

Evolusi kacang soya

Projek pertama buat tempe kat sini... hasilnya memberangsangkan untuk diteruskan dalam projek2 yg seterusnya...


{*Scrapping, kredit untuk ~ Tropical summer kit, daripada Manda}

Walaupun kami bukan keturunan jawa, tapi saya dan suami sukakan tempe nih. Suami belikan ragi (tempeh starter) dari ~sini~.

Cara membuatnya :
  1. Rendam kedelai selama 24 jam. Ada sedikit busa saat merendam.
  2. Kupas kulitnya dengan cara diremas-remas. Kulit akan mengambang dengan sedirinya. Tambahkan air hingga kulitnya mengambang dan mengalir keluar. Paling enak membersihkan kulit kedelai di sink yang ada food waste disposer-nya. Jadi taruh pancinya di sink dan sesekali disiram air dari kran.
  3. Setelah kulitnya terkelupas semuanya, beri air secukupnya kemudian rebus sampai kedelai matang dan empuk (cek dengan mengambil satu kedelai dan rasakan). Setelah matang, angkat, tiriskan dan tunggu agak dingin.
  4. Dalam keadaan masih hangat taburi dengan ragi tempe secara merata. Aduk-aduk hingga merata sekali.
  5. Masukkan ke dalam plastik Ziploc yang telah dilobangi di beberapa tempat dengan tusukan sate, tutup rapat.
  6. Simpan di tempat hangat. Perhatikan bahwa tempe perlu aliran udara di bagian bawah dan atas plastik. Pada musim dingin, taruh tempe di dalam kardus yang dilapisi paper towel yang tebal atau kain. Selipkan kertas/paper towel diantara tumpukan tempe.
  7. Simpan selama lebih kurang 1-2 hari. Setelah tempe jadi, segera masukkan ke dalam lemari es, atau simpan di freezer akan tahan lebih lama. Untuk defrost, cukup diangin-anginkan dalam suhu ruang selama beberapa saat.
(Maaf ye..dalam bahasa indon, di copy paste dari ~sini~)



10 comments:

atty's said...

kin sedapnya tempe...nak skit..

Kelkatu Biru said...

Waduh, ni bukan tempe sembarangan ni...ini tempe ireland mali...

kayteeze said...

Ha ha.. heran gak.. sejak bila Kin berbahasa dari seberang, ekekeke... rupa2nya resepi tu dari sana....

Rajin gak Kin ni, kak tie pulak yang malas... Orang johor siap masak lemak putih, tempe ni... adik kak tie suka makan, hi hi..

cendawanintim said...

baru tahu cenggitu buat tempe ye...selama ni beli ajelah!

Kamsiah said...

semua produk soya akak makan,kecuali tempe hehe...
susu soya tiap ari..

Sasha said...

wah!! kin makin lama makin hebat di dapur... sha kena mencontohi Kin...

eeeda said...

air soya memang suka minum....
Sebelum nie tempe memang tak suka makan...tapi sejak berkawan dgn org jawa dan duduk umah org jawa nie dah pandai....
bagus jgk bila fikir khasiatnya...

♥nrina♥ said...

wah..tapi malas jugak nak buat hehe..
suke beli je...

CankerSaurus said...

dah seminggu buat tempe ni...x der post baru lagi ko(resipi baru).

kin hashim said...

K ty, tempe org di perantauan..boleh la, drp langsung takde!

I-syah, yey..yey..ireland mali...ausie mali ada tak? kalau takde, buleh bawak2 mencuba la ;).

Kak tie, apa nak buat, dah takde org jual sini, kalau nak makan sendiri bikin la!

cendawan intim, kalau kat KT tu, baik beli aje! tak payah susah2 nak buat...hehehe..

Kak kam, try la... kalau soya suka, tempe boleh gak la..rasa lemak2 gitu!

Sha, apa sgt la...cuba jaya jer ;).

Eeeda, tempe mmg byk khasiat dia. Ooo..sudah bergaul ngan org jawa, kena menjinakkan diri dgn makanan jawa la! ;).

nrina, kita buat sbb sini takde org jual..kalau kat sana,tak payah pikir susah, beli aje, kat pasar malam berlambak! murah plak tuh..kan? hehe..

cankersaurus, rehat online jap baru2 nih..hehhe..

Post a Comment

Sudi-sudikanlah sepatah dua kata...terima kasih daun keladi :).