Saturday, May 23, 2009

Tupat sutong

Disebabkan kering idea nak tulis apa kat blog buat masa nih, jadi ditayang la gambar masakan ni...



Ni masakan petang semalam, kegemaran seisi keluarga... ketupat sotong


Resipinya di ~sini~

Sedia untuk dimasak... sotongnya ini bukan sotong segar, sotong beku di dalam air batu aje yer. Apa nak buat, ni je yg ada kat sini....



12 comments:

Bonda said...

sedapnyo...sotong dah beli tapi x buat lagi duk mikir,kalu buat keno make sorang2.rasa tium tu mari pulok weh.napok gayonyo esok keno buat le.

Tirana said...

Dulu masa duduk serumah dgn kawan dari kelantan (masa study dulu), dia suka sangat buat tupat sotong.. Kak tirana tak berapa suka sangat... tak kena dengan selera kot..bolehlah makan sikit2

eeeda said...

Mesti sedap ketupat sotong nie... kena belajar nie..esok dah tak ada orang tua... tak merasa nak makan... skrag boleh lah ckp mak buat. tp kalau merantau mcm kin... pandai2lah nak makan kan...

kin hashim said...

Bonda, buat..jgn tak buat...sile2, kang teringat2 plok :).

Kak tirana, tupat sotong kelantan biasanya yg manis, tak msuk jugak ngan selera saya. Tapi yg saya buat ni versi terengganu, bubuh garam... rasa ala2 lauk gitu. Anak2 saya semua suka...hehhe..

Eeeda, memang sedap. Kami satu famili memang suka. Tak susah sgt pun nak buatnya sebenarnya. Ada peluang, cuba la buat :).

catz_mafia said...

Kak Kin,
Nampak macam sedap.. Tapi masih tak boleh makan. Sebab seafood.. huhuh..

Sasha said...

ni satu menu baru pada sha... x pernah kenal lg... tertanya2 bagaimanalah rasa ketupat sotong ni... lg sedap ke dr ketupat biasa?

kin hashim said...

Catz_mafia, allergic seafood eh? tak dapat nak tolong la... :(.

Sasha, ni resepi org pantai timur je kot. Rasa dia? Ni peminat tupat sotong, mesti la kata sedap! hehhehe.... kalau ketupat biasa, ada aroma daun yg balut dia, ni ada aroma sotong...tambah pulak ngan kuah dia yg pekat macam sos...fuhhhh!! sedaaap! cuba la sha, baru dapat tau rasa dia camane :).

Samudera Tinta said...

Fuh, lama dop maker tupat sutung. Terliur juga ni.

Tapi ni tupat sutung stail terengganu ke? sebab macam dop buh nisse(gula melaka). Biasa hok kat Qlate warna coklat sebab bubuh gula melaka.

NoorGie said...

kin, kak g pun dah lama dok buat tupat sutong nih. bukan ape hubby x suka sangat makan yang berpulut2 nih, kalau buat kak g makan sensorang, dok best huhuhu...

kin hashim said...

Samudera tinta, tupat sutong ni versi tranung :).

kak gie, kalau tadok saing makan, dok sedap gok, kan..sbb dokleh berebut..hehhehe...

cendawanintim said...

memang sedap ketupat sotong ni, tapi kena fikir kadar kalorinya jugak...huhuhuhu

kin hashim said...

kendian la kita kira kalori dia..makan dulu la...hihihhh..

Post a Comment

Sudi-sudikanlah sepatah dua kata...terima kasih daun keladi :).