Monday, February 25, 2008

Resipi 'menu hari ini..'

Ini atas request iu :).

Ayam masak kari



Resipi dia..

Ayam, kalau boleh potong kecik2 la, bite size, senang masak dan senang nak makan :).
Bawang besar/bawang merah
Bawang putih
Halia
Serbuk kari
Serbuk jintan
Serbuk ketumbar
Serbuk cili
Garam masala
Daun kari
Minyak untuk menumis
Limau nipis/ lemon juice
Garam secukup rasa

Cara2 dia..
  1. Mayang bawang dan halia.
  2. Tumis bawang dan halia, beserta daun kari.
  3. Masukkan segala jenis serbuk.
  4. Masukkan garam secukup rasa.
  5. Masak sampai campuran rempah tadi 'garing'.
  6. Perah limau nipis sket atau masukkan jus lemon dalam botol tuh..
  7. Masukkan ayam, gaul rata.
  8. Kacau sekali sekala, tutup periuk/kuali.
  9. Bila masakan dah jadi berkuah (sebab air ayam turun), boleh la buka penutup.
  10. Masak sehingga ayam masak dan kuah semakin pekat....macam rendang.
  11. Kalau suka byk kuah, masak sampai ayam masak, tak payahla tunggu kuah jadi kering.
**Masakan ni tak payah masukkan santan atau air. Tp, yg saya masak semalam tu, ada guna santan, sbb ada balance santan tin yg dah dibuka :). Tu yg nampak berkuah....nampak macam gulai ayam jer. Mula2 terpikir nak masak gulai ayam je..tp ntah camane terasa nak ikut stail masak ayam kari.

**Alternatif, kalau nak berkuah, boleh masukkan fresh milk ganti santan.

**Lagi 1, semalam tuh, nak masukkan kentang, takde plak, so, masukkan karot dan tomato :).

Ayam goreng kari



Ni ayam goreng biasa je sebenarnye....heheh... selalu goreng ayam simple salut garam dan kunyit je. Kali ni, salut dgn campuran garam, kunyit dan serbuk kari. Juga masukkan daun kari yg disiat2 halus...aroma daun kari masa goreng ayam tu yg best! :).

Sayur campur




Ala..ni yg biasa2 jer...hehhehe... potong sayur campur2....apa2 sayur yg ada kat dlm fridge jer..hehhe..kobis biasa, red cabbage, mushroom dan karot. Masak cam biase jer; tumis bawang, masukkan apa2 untuk tambah perisa , macam ayam potong kecik2 ker..ikan bilis ker..udang kering ker...apa2 la! Lepas tu, masukkan la campuran sayur. Lepas tu, masukkan garam secukup rasa. Kalau guna red cabbage tu, masukkan dia last sekali sblm tutup api, sbb kalau masukkan awal2, kaler purple dia turun (apasal la nama dia red cabbage, padahal kaler dia purple????) ....nanti jadi tak menarik pulak nampak sayur yg 'kehitaman' tuh... :).

Ikan kering


Nak resipi ikan kering?....hehhehe... masukkan ikan dlm air garam yg masinnya tak terkira selama 2,3 hari.. lepas tu jemur sampai kering la kot....hehhehhe... ( saya penah buat ikan masin guna ikan salmon.....cam tu la cara saya buat...heheheh... tp tak de la jemur sampai kering, sbb cuaca sejuk je memanjang... tak bole nak jemur sampai kering!... dapat la jugak makan ikan masin ikan salmon..hehehe..)

Ikan kering yg semalam tu, diimpot khas dr Terengganu...cara dia, tepon adik beradik kat kg, suh anto ikan kering...hehhehe...
Cara masak....goreng je la! :).



Sambal belacan


Tumbuk (saya blend je, guna yg kecik utk blend bahan kering tuh...senang! hheehe..) cili campur ngan tomato (sebab cili padi tu pedas sgt!), masukkan belacan, garam dan gula secukup rasa. Kalau blend, jgn la blend lama sgt, hancur sgt jd macam air cili, tak macam sambal la plak... Dah siap, masukkan hirisan buah mangga muda, kalau ada. Semalam, mangga muda tak de, yg ada nenas, so, masukkan nenas (blend sekejap sekali ngan cili).


Bubur caca



'Caca' kaler2 tu beli kat kedai Hibiscus Asian Store, Dublin. ..eeheee.heh..promote sket kedai Abang Man ni...
Masak 'caca' tu sampai lembut, kemudian masukkan sikit santan. Buh brown sugar supaya kaler kuah dia kecoklatan. Kalau tak cukup manis dgn brown sugar, boleh tambah gula biasa... then, masukkan sedikit sagu biji. Masak la sampai sagu tu kembang... tu je la .. :).

Selamat mencuba!

3 comments:

iu @ wid.ayu said...

yey!!.. thanx kak kin.. insya allah bila saya da masak nanti, sayer report eh kak.. ehehe.. banyak2 thanx!!.. (banyak makanan tgh que nak masuk blog nie..heehehe...)

kin hashim said...

ha...ayu kena cuba tau, pah tu jgn wat2 lupa nak report plak :). ari ni masak pe?

iu @ wid.ayu said...

masak kari ikan agaknye..tak pun... masak ikan masak asam pedas lagi.. sbb ikan je yg ade dlm peti tu..ehehee..

Post a Comment

Sudi-sudikanlah sepatah dua kata...terima kasih daun keladi :).