Thursday, February 21, 2008

Kek Fawwaz

Fawwaz suka sgt besday dia ari tuh... bila ditanya 'besday tu apa?' , cepat je dia jawab.... 'besday tu.... party la!' Alamak!..... Fawwaz dah 4 thn sekrg... Tahun lepas, dia langsung tak appreciate apa tu besday dia. Sekrg dah pandai demand2..... dalam fikiran dia, besday=besday party! Sibuk suh ibu buatkan kek.
Sebenarnya, saya dan hasben tak berapa minat sgt idea buat 'besday party' nih... Tak penah2 pun buat besday party untuk anak3. Buat makan2 sikit2... jemput kawan2....baca doa ker....ok la jugak. But not that party besar2an dgn pakaian aneka ragam tuh...
Untuk Fawwaz kali ni, ibu buatkan la jugak kek, nak asah skill buat kek :). 1st time buat kek coklat kat sini....kira menjadi la..hehhehhe..boleh kata puas hati la untuk 1st attempt :). {Sebenarnya, dulu masa kat Kuantan penah cuba sekali, masa tu mmg 'buta' buat kek..hehee..ada ke guna tepung jagung buat kek?...semacam je jadinya kek tuh..hehhhe..}
Kali ni, ambik satu resipi kat internet, tak ingat dah kat page mana.....lama sgt doh. Terima kasih buat yg berkongsi resipi tu, walau di mana sahaja anda berada :). Pilih resipi tu, sbb senang, dia punya sukatan dalam cawan...tak payah timbang2..
Resipi dia;
1 cawan gula kastor
3 biji telur
1 cawan minyak
1/2 tin susu cair (saya pakai 1 cawan fresh milk)
1 cawan air
2 cawan tepung
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
3/4 cawan serbuk koko
sikit esen vanilla (saya tak letak pon)

Cara2 dia;
Mula2, macam biasa la.... pukul gula ngan telur sampai kembang, lepas tu, masukkan la yg lain tuh....
Tu je...senang kan? heheheh...


Ni rupa kek Fawwaz yg dah siap dibakar..dan dah sejuk pon..

Untuk hiasan plak...memandai je buat krim sendiri..masa tu, rasa malas plak nak cari kat internet camane nak buat krim kek nih.. Main bantai jer pukul butter ngan gula aising... pah tu campur sikit coklat supaya dapat kaler coklat la. Untuk tulisan, cairkan je white chocolate..pah tu, picit pakai plastik tebuk lubang sket kat hujung dia (sebab tak de alat yg guna untuk buat tuh)...hahhahhaa...
Hasilnya.......jeng..jeng...


Ni la dia kek coklat Fawwaz :).

Tu la dia kek Fawwaz, redi untuk "Fawwaz's besday party" :). Nanti akan menyusul gambar2 "Fawwaz's party".... :).

1 comment:

ali said...

apsal rupa kek tu nampak lain mcm jer?mcm kek span jer... :-)

Post a Comment

Sudi-sudikanlah sepatah dua kata...terima kasih daun keladi :).