Monday, February 18, 2008

Donat bakar


Suatu ari tu, masa tengok tv ngan Huda ngan Fawwaz, ada tertengok cite 'big cook, little cook'. Huda suka sgt tgk cite tuh. Masa tu dah ujung2 crita, tak tau la dia masak apa, tp, tgk kuih yg dia buat bentuk macam donat. Dia masak dgn cara rebus sekejap dalam air panas menggelegak, then bakar. Zali pon bg la cadangan, lain kali, buat donat tra guna cara tuh...tak payah pakai minyak untuk goreng..kurang lemak sket.. :).

So, semalam cuba la buat donat versi tuh.. Adunan macam resipi sblm nih (klik sini)... bila nak masak ikut cara macam dlm cite 'big cook, little cook' tuh.. rebus sekejap dlm air panas menggelegak...macam buat kuih buah melaka atau ondeh-ondeh tuh. Sekejap je...bila dia timbul, angkat la. Then susun dlm tray pembakar...bakar la dlm oven, lebih kurang 15-20 minit..

Ha..hasilnya dapat la donat bakar...heeehehe..

Kali ni, saya cuba buat guna tepung dicampur dgn tepung wholemeal, tu yg kaler kat dlm jadi gelap sket. Hiasan atas pulak try guna coklat putih. Fawwaz suka coklat biasa, Huda plak suka coklat putih... :).

1 comment:

Fauzi and Adlina said...

waa..good idea la kak kin. ina pernah buat terus bakar ..hasilnya bukan donat, tapi roti ! next time nak cuba camni la plak..

Post a Comment

Sudi-sudikanlah sepatah dua kata...terima kasih daun keladi :).