Ari ni buat air soya sendiri., kebetulan ada sikit lagi kacang soya, stok yg dah berkurun tuh....lama dah tak buat nih. Cara buat air soya ni dikongsi oleh Neng Erni, sorang sahabat masa stadi dulu.
Cara dia senang jer....rendam kacang soya, dlm 12 jam. Jangan rendam lebih drp 24 jam, nanti kacang soya tu jadi masam, air soya jadi mendak plak. Setelah direndam, kacang soya tu jadi kembang la. Blend kacang tu, campur ngan air. Then, tapis, sebaik2nya guna penapis kain yg macam buat teh tarik kat kedai tuh.
Masak air soya tu atas api sederhana, sentiasa kacau. Masukkan daun pandan supaya dia jadi wangi, dan campurkan gula secukup rasa..... bila dah masak, sedia untuk dinikmati! :).
1 comment:
lame doh dok minum air soya nih.... koho sedap lagi la kalu hok buat sendiri nih...
Post a Comment
Sudi-sudikanlah sepatah dua kata...terima kasih daun keladi :).