Monday, July 07, 2008

Ayam masak merah Kak Aida


Ni satu cara masak ayam yg simple....bila tak tau nak masak lauk apa, ha... masak ni la yg selalu kupilih... boss pun suka lauk ni, jd senang la cite.. :). tak tau la nama apa, kunamakan dia 'ayam masak merah Kak Aida' :). ,sbb Kak Aida la yg kongsi resipi ni dulu. Kak Aida ni teman 'sepejabat' masa kat Plassey Grove dulu lah.. :). promote siket Kak Aida nih...hehehe..ni frenster Kak Aida.

Okeh..ni resipi dia;

bawang besar
bawang putih
halia
cili boh
ayam
***kuantiti bahan2 tu, agak2 la ikut kuantiti ayam :).

Senang jer...mungkin korang pun dah biasa buat, hehhehe....tp, tuan punya badan nih dulu2 tak penah plak terpikir nak masak gini.

Cara buat, blend bawang2 dan halia. Biasa tengok Kak aida buat, dia gaulkan ayam dgn bahan blend dan cili boh, then buh dalam kuali, masak la hingga ayam tu masak... tak perlu masukkan air, nanti air ayam yg turun tu yg jadi kuah.

Tp, kadang2 aku ejas sket... tumis dulu bahan blend dan cili boh tuh, kadang2 tak blend pun, mayang jer bawang,tumis macam tu jer..kemudian baru masukkan ayam. Lagi, aku suka masukkan hirisan tomato, dan kalau ada,hirisan cili merah atau capsicum...kalau ada jugak, tambah button mushroom pun sedap gak :).

2 comments:

Anonymous said...

kini..hari tu dah post komen nape tah tak kuar..so second try..hehehe..cos ni entry ada nama kak aida..terharu i..neways..kitorang panggil ayam mama ojie resepi ni cos dapat resepi pengasuh nana,kak rozi atau nana panggil mama ojie..dapt ke kini jadi ayam kak aida pulak..hahaha..so boleh tukar jadi ayam mama ojie jugak, tapi mama ojie gaul ngan garam kunyit dulu ayam tu..sebelum masak..kini dok perasan kot masa kak aida buat...

kin hashim said...

iye ke k eda? la... tak pe..bila2 buat nnati saya gaul ngan garam dan kunyit dulu.... tak kira, nak pangil ayam masak merah k aida gak..hehee...

Post a Comment

Sudi-sudikanlah sepatah dua kata...terima kasih daun keladi :).