Monday, January 26, 2009

Hamdan's 1st visit to Dublin


Hamdan dah pun berumur 2 bulan lebih...dah nak masuk 3 bulan pun..sekejap je pulak rasanya. Minggu lepas kami sefamili ke Dublin...buat surat beranak Malaysia dan juga pasport untuk Hamdan.



Gambar pasport untuk Hamdan; mula2 ambik gambar sendiri kat booth, tapi tak jadi2...jenuh pegang.... ni la pose terbaik yg dapat diambil....dah tentu direject untuk pasport!





Kat sini, tak banyak kedai yg ambik gambar pasport untuk baby. Setelah mencari2, jumpalah satu tempat, kat satu farmasi...alahai bukannya studio yg canggih pun! Hamdan dibaringkan atas lantai, lapik ngan towel putih jer!! hahhaha...


Appointment dah dibuat beberapa minggu sebelum tuh... disebabkan tak mau kelam kabut, kami pergi sehari awal, bermalam di Travelodge. Sambil2 tu, boleh pegi jalan2... sambil menyelam, sambil minum air..hehhe... Sempat singgah di Kildare Village, ada orang tu nak beli kasut clark untuk dia, tapi, end up beli kasut untuk seme, kecuali Hamdan...heheh...makasih2..
Photobucket

Hamdan dan abg Nabhan tido...on the way ke Dublin...

Selain ke Kildare Village, sempat juga ke kedai abg Man, Hibiscus Asian Store, dan lepas tu pegi ziarah Kak Tuty sekeluarga... bertanya khabar kawan2 kat Dublin.

20 Januari 09, pertama kali kami sefamili menjejakkan kaki ke Malaysian Embassy (walaupun dah lebih 2 tahun berada di Ireland. Kalau tak kerana nak buat pasport Hamdan, tak tau la bila agaknya boleh sampai ke pejabat embassy tuh..hehhe...) Urusannya sekejap jer, isi2 borang dan bertanya sikit sebanyak, dalam lebih kurang sejam jer.
Photobucket

Dari Dublin, kami menuju ke Athlone, rumah kawan lama cik abe masa kat utm dulu. Awalnya, cadang nak pegi awal, tapi, disebabkan hari tu adalah hari bekerja, terpaksa la tunggu kawan tu balik. Sementara tunggu petang, kami ronda2 dan makan dulu kat dublin city tuh. Sampai Athlone, dah malam...kul 6pm.


Anak2... kat rumah Rahmat-Lina di Athlone

Alang2 dah sampai ke Athlone, kami ke rumah Jo di Balinasloe (tuan rumah my family kitchen; mekar mewangi) . Dari Athlone ke Balinasloe, lebih kurang setengah jam je. Dah beberapa kali plan nak ke rumah Jo sebelum nih, tapi tak jadi jer.... so, malam tu, kami singgah la jugak nak kenal rumah Jo, walaupun dah lewat malam. Sampai umah Jo dah 9pm lebih...anak2 pun dah letih... Gambar pun lupa nak ambik...

Lebih kurang jam 10pm lebih, kami bertolak balik ke Limerick, dekat2 kul 12am sampai rumah...

***Ni je gambar yg ada masa ke Dublin... diambil dengan 'kamera pesen lama' yg dah banyak berjasa tuh.... ada lagi gambar (dalam 'kamera pesen baru' orang itu)....masih menunggu2 bila lah orang itu nak masukkan gambar dalam kompite nih....
Photobucket
Dok puas lagi ke belek benda tuh? hehhehe...
Photobucket

15 comments:

NoorGie said...

hmmm x sangka kejap je hamdan besar...diam x diam dah 3 bulan..kak g ni masih sabar menunggu adik kepada amirul melihat dunia...kadg2 lawak je kin, 9 bulan bleh je menunggu, tapi bila dah nak dekat2 sampai masa ni semakin lambat pulak rasanya...:)

Sasha said...

baiknya nampak si little Hamdan.... mesti x byk karenah... budak2 cepat betul mmbesar... & kita makin tua... huhuhu... seronok dpt pengalaman bersalin kat tmpat org?... ada anak yg kelahiran ireland...

KakChik said...

Assalamualaikum Kin.

Alahai Hamdan dah besar dan comel dah. Sekali tgk nampak sama besar dgn Nabhan.
Elok je anak2 Kin sederet 6 org. pompuan sorang je ya?
Kin pun dah ok skrg kan? Rindu juga nak tnggu berita dr kin ni. Nak selalu singgah tak sempat juga.

KakChik said...

alah silap tengok, rupanya ramai jg pompuannya. hehehe

Ibnurashidi said...

salam..

Alhamdulillah..anak yang comel..semoga Hamdan menjadi anak yang baik ye..jangan lupakan ayah ibu:)

Tergolek dia bergambar atas lantai:)

kin hashim said...

kak g, tu la...kalau menunggu, mesti rasa lambat...kalau tak tunggu, cepat je masa berlalu pun sampai kita tak sedar... moga2 kak gie dipermudahkan bersalin nanti, insyaAllah...

sasha, mmm....selalu perasan anak2 makin membesar, yg diri sendiri nih perasan muda je ...hehehhe...seronok gak ada pengalaman bersallin kat tempat org nih... :).

kak chik, anak kami 4 org....yg sulung je girl, yg lain2 heroes. 6 dalam gambar tuh, 3 daripadanya anak kawan yg kitorang ziarah tuh....hamdan ada terbaring kat belakang tuh..hehhe..

inbnurashidi, terima kasih...mudah2an... didoakan ibnurashidi juga akan dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah suatu hari nanti... :).

Tie said...

Amboi....sekali2 keluar bukan main seronok lagi berjalan...

Dah besar rupanya baby hamdan tu...geram tengok pipinya..

iu @ wid.ayu said...

kak.. hehehe.. samer cam izzah..cumil2.. kitorg pn x prh p embesy cni.. daftar paspot bru nk ke sana.. siap baper lama ye paspot tu.. kira hamdan dpt pasport mesia ker.. ? ke cane,...

warganegara ape plak..? sje tya tambahkan ilmu..hihihi..

amik gamba tu knp x wat tips mcm izzah amik gamba.. kitorg amik gamba sdiri.. besh gak time amik gamba tu.. mcm2 aksi izzah wat.. pastu susun saiz kat kom.. kendian print ekspress kat kedai.. 25 cent je.. takpe.. sume da selamat.. hehehe

kin hashim said...

kak tie, dah lama terperap kat umah, mestilah sonok dapat gi jalan2.. :).

iu, kat sini, ambik masa sebulan siap paspot tuh..paspot mesia la. dari dublin, dia hantar ke embassy kat london gak, tu yg lambat tuh. hamdan warganegara mesia la, cuma irish born jer. sini tak dapat kerakyatan terus pun, parents kena stay/keje sini at least 5 thn kot, kalau tak silap...

reena said...

haha...suke nengok pic bebudak yg ramai2 tuh...kiutttt....

zaitisafina said...

kin..., muka hamdan seiras dengan nabhan ye...waa, nanti serasi la jaawabnya..., hehehe

Bonda said...

wah dia tu duk belek kamera baru ko tu,mesti org lain xleh sentuh ni.brg mahal.

azza_irah said...

alaaaa comei..
tak sangka kan...baru je lagi azza baca kesakitan yang kin tanggung...dah 2 bulan skrg usian hamdan...tahniah kin..kerana semakin kuat dan tabah..

Tie said...

Wajah hamdan ni sama dengan nubhan masa kecil , kan ? Saja kak tie godek2 blog Kin... he he..

kin hashim said...

ntah la kak tie... ramai org kata macam abg dia yg lagi satu tu, fawwaz.. heheh... saya tengok tak macam 2-2! hehhe....

Post a Comment

Sudi-sudikanlah sepatah dua kata...terima kasih daun keladi :).