Friday, January 16, 2009

The Da Vinci Code



Aku bukanlah ulat buku, dan bukan juga kaki movie. Tapi, baru2 nih tertarik pulak dgn cerita The Da Vinci Code yg glamer beberapa tahun sudah. Novel yg difilemkan. Dulu, tak ambik kisah pun pasal cerita tuh...mm..macam tak menarik dan membosankan jer. Lebih kurang sebulan lepas, masa musim krismas kat sini, kat tv ada siar filem tuh. Tengok pun dah setengah jalan...tapi, rasa macam menarik pulak... lalu aku pun menge'search' la plak kisah penuh dia kat wiki.

Suatu hari, masa keluar jalan2, terjumpa pulak buku cerita tuh. A worldwide bestseller book dan dah ditranslatekan ke 44 bahasa. Menengokkkan aku yg macam berminat dgn cerita tuh, buah hatiku yg sorang tu pun belikanlah untukku...
Photobucket

Dalam masa 2 minggu lebih, khatamlah buku tuh; baca sambil2 nyusu hamdan.... best gak cerita dia... (buku harry potter yg beli thn lepas pun tak habis2 baca lagi sampai sekarang!! hhehe). Antara buku dengan filem, sudah tentu garapannya berbeza. Dan rasanya, baca buku lagi best daripada tengok filem...lebih menarik dan lebih penghayatan!

Sapa2 yg berminat baca novel, disyorkan baca buku tuh! (untuk yg belum baca lagi la...)
Photobucket
Photobucket

12 comments:

Sasha said...

a good book, isn't it?.. Sha dah baca long time ago sebelum ada movie tu... memang best... start dari tu, sha suka sgt baca buku Dan Brown... sbb ada byk ilmu yg kita belajar disamping jln citer yg menarik & misteri... try ler baca buku2 lain hasil tulisan Dan Brown... pasti tak kecewa...

p/s: movie dia x best sgt compare dgn novel...

kakchik said...

kakchik pun dah baca bebrapa tahun yg lalu.
sekarang dah jadi novel sewa kat kedai.
sebab baca buku ni lah maka kakchik dah beli semua buku tulisan dan brown ni. isyk, banyak juga dia dapat royalti dr duit kakchik tu.
tapi mmg best la cara dia bercerita, siap buat research lagi sebelum mengarang tu w/pun dia ada twist sikit dlm buku dia.
hebat! Allah bagi kat dia kemahiran ni.

Tie said...

Eh....bukan ke ia mengisahkan 'keturunan' Jesus?? Juga DNA Jesus dan banyak lagi yang tak masuk akal... seolah2 mempersendakan agama Kristian itu sendiri?? Pernah tengok ceritanya... rasa aneh pulak...hi hi...

kin hashim said...

sasha, cerita tu memang menarik la... ada banyak fakta yg tak penah tahu pun sebelum nih. walaupun buku tu banyak menimbulkan kontroversi dari segi kesahihan fakta sejarah dia, at least kita yg tak penah tahu nih dapat la belaja something..kan? ok lah...nanti, kalau ada terjumpa lagi buku Dan Brown tuh, boleh lah jinak2kan diri membaca lagi..heheh..

kin hashim said...

kak chik, tu lah...saya ni memang selalu tretinggal ketapi kalau cakap bab buku...hehhe.. org lain dah bertahun2 baca buku tuh, saya baru 'jumpa' hjung tahun lepas..hehhe..

Mmm..tulah talent penulis buku yg dapat gelaran best seller book. Menulis dengan didahului oleh research pastinya menghasilkan karya yg mantap.... ada mesej yg jelas...pendek kata, karya yg berkualiti! walaupun ada banyak kontroversi, sekurang2 nya membuka ruang perbincangan utk org lain jugak.

kin hashim said...

Kak tie, cerita tu memang byk mennyebut tentang sejarah awal kristian... lebih kurang la; pasal 'keturunan' jesus..... buku tu memnag banyak kontroversi dari sudut kesahihan fakta sejarah dia..hatta membangkitkan kemarahan org kristian sendiri pun... kita tak masuk campur la..kan? hehhee... baca buku tuh, dapat tau la sikit sebanyak 'cerita lagenda' diorang... sahih tak sahih fakta dia tak taulah....yg pasti, kisah fiksyen yg berlatarbelakangkan sejarah tu digarap dalam bentuk jalan cerita yg menarik! :).

nurulhuda abu bakar said...

hi there, i pun suka sangat novel ni, all time fav,

time kuar movie ni i dah ada dvd tapi sanggup tunggu tgk wayang dulu baru layan dvd...

start da vincci code trus layan sume novel dia yang lain :)

~Cinta Milo Ais~ said...

saya plak jarang baca novel omputih...nak beli sendiri mahal..nak pinjam jarang ada peluang plak hehe alasan..alasan

NoorGie said...

bagusla kin...tambah pengalaman...kak gie pun dah lama x berkesempatan nak beli n baca novel baru...paling last dibeli n dibaca, novel ke 7 harry potter tu la...mayb masa pantang ni bleh luangkan maa kot :)

saya said...

wahh..saya pon dah baca buku tu dulu time zaman dia tgh2 hot2 tu la... mmg gila baca tu rasa mcm kita pon jadi sebahagian dari watak cerita. hehehe... itu kes terlebih imaginasi punya pasal la ni..

Kamsiah said...

akka dah lama beli dan khatam buku ni...mmg best..kaki novel la katakan...tp bila di buat dlm bentuk filem,kurang sikit..novel lagi best layan.

IdzaRis said...

yeah...
a very good book for me.
sy bace sebab kije kat lib...
save duit i..

Post a Comment

Sudi-sudikanlah sepatah dua kata...terima kasih daun keladi :).