Wednesday, June 25, 2008

Jalan2 Paris

Byk betul postponed entries...tp, ni masukkan yg latest dulu la....
Ok...yg terbaru.... baru2 nih, kami sefamily melencong ke Paris.. :). Kami pegi 6 hari,5 malam. Best gak pg ke Paris sbb France negara yg environment dia lain sket berbanding Ireland ngan UK nih... org2 sana tak cakap English... kira adventure jugak dr segi bahasa dan komunikasi. Sbb kami ni, boleh kata sifar bahasa perancis! Sblm pegi sana sempat tahu
'bonjour' (hello) dan 'merci' (thank you) sahaja...
Fly dari Ireland ke Paris ambik masa lebih kurang 1 jam 20 minit jer.. Dari Shannon airport ke Paris (Beauvais) airport. Kami menginap kat hotel....yg main tempah jer....asal murah dan selesa sekadarnya cukuplah.

Kat sana, kami ambik keta sewa Hertz, sbb tak brapa sure lokasi hotel ngan airport. Dan tak pasti camane public transport dia dari airport tu. Lagi plak, boss kata nak experience drive keta belah kiri :). Dgn bantuan encik tomtom, akhirnya sampai la kami ke hotel... walaupun mulanya tersasar masuk tgh2 bandar Paris (sesat sket la...tak jumpa hotel...heheh..)

Hari pertama tuh...perjalanan dr Ireland ke Paris je la... sampai hotel dah mlm, so, mlm tu rehat je la...

Awal pagi2 esoknya, kami siap2 la kluar jalan2. Menuju ke Bandar Paris, naik train...sbb tak konfiden nak drive sendiri kat tgh bandar :).

Masa beli tiket, cakap ngan org kat kaunter tuh ,nak ke Eiffel tower, dia bagi tiket tulis kat situ, straight ke Paris. Ingatkan satu train jer....rupa2nya, kena tukar2 train. Dah sampai ujung stesen, baru tau...mula2 jenuh gak nak study laluan train underground tu...berselirat line2 dia.. Bila nak tanya org, dorang cakap bahasa perancis..tak brapa paham. Dalam duk terpinga2 tuh... adalah sorang mamat ni, speaking english, hulurkan bantuan, tunjukkan jalan kat kitorang...

Alhamdulillah, akhirnya sampailah kami ke area Effeil tower selepas berhempas pulas, naik train, turun train. Masa tu dah tgh.... Lepas posing2 sekitar Effeil tower, kami join river cruise,naik 'batobus'.... berhenti kat satu stesen batobus, kemudian jalan2 lagi...

Dah lewat ptg,budak3 pun dah macam2 karenah,sbb perut pun lapar.... masa jln2 tuh, makan ringan2 jer. Lepas tanya2 org...jumpa la kedai makanan halal... sungguh berselera budak3 dan jugak ibu, ayah budak3 tuh makan...

Setelah berkali2 tukar2 train,akhirnya sampai la kami ke hotel smula....alhamdulillah,sekarang waktu siangnya panjang, masa sampai hotel masih cerah, walapun dah kul 9pm!

Okla dulu untuk entri kali ni....cerita ke Paris belum berakhir...kita sambung lagi nanti! Enjoy the slide show! :).





6 comments:

nor_maizaiah said...

Kin, G dah add link ke blog kin nih dalam G punya Blog. Anyway, bestnya baca citer orang jalan2 kat paris.. melencong ke melancong?? hahahaha.. dua2pun bleh kan.

kin hashim said...

memang melencong la jie..hehhehe..

Akak said...

Salam Kin...

Bila melancong & melencong nie anak2lah yang paling happy & happening sekali kan..

Zuriati said...

Wahh.. Kin, alhamdulillah dah selamat pergi dan pulang dr Paris eh. Best eh.. boleh jln2 tengok tempat org. Lagi bagus tu kalo leh 'speaking French' hehe.., bagusla diorang tak sibuk2 nk ckp English. Kita laa kena belajar ckp diorang, kalo nk gi sana.
Summer eh kat sana.. sini plak sejukkk.. beku dah, winter ! Tak suke..;p

kin hashim said...

akak, bukan anak2 je yg hepi, ibu ngan ayah dorang pun tersgt2 hepi :).

kin hashim said...

sini sekrg summer...tp kat ireland nih, w'pun summer, macam musim tengkujuh kat tempat kita gak...boleh kata ari2 hujan..sekali sekala je panas betul.. ausie dah winter eh? tak pe..enjoy the last winter in ausie!! :).

Post a Comment

Sudi-sudikanlah sepatah dua kata...terima kasih daun keladi :).