Masa kat kuantan dulu,suka sangat beli dadih... biasanya kalau pegi pasar malam, mesti beli dadih..at least 2 cawan .... anak2 pun suka. Dulu, tertanya2 jugak, camane la agaknya buat dadih nih...tp, disebabkan senang sangat nak dapatkan dadih nih ....tak pernah ambik pusing pun cara nak buat camane...
Tapi, bila duk kat ireland nih, mana nak cari org jual dadih. Lupa la kepada dadih seketika sehingga suatu hari ada bincang ngan housemate, kak aida, cara2 nak buat dadih.... la... rupanya senang sgt!
Sebenarnya ada byk versi cara nak buat dadih nih... my resipi ni dadih simple je la...
Ni ingredients:
Agar2 (diimpot dr Malaysia) ~kalau tak silap sepaket 20g
10 cawan air
14 cawan susu segar (kat sini senang dan murah nak dapat fresh milk)
18-20 sudu gula (boleh lebih atau kurangkan ikut selera)
Perasa/pewarna kegemaran
Cara2 nak buat...
Macam nak buat agar2, mula2 panaskan air utk melarutkan agar2. Bila agar2 dah larut, masukkan gula, then, masukkan fresh milk. Kacau sikit2 atas api. Lepas tu masukkan perasa/pewarna kegemaran.... Maknanya, kalau nak byk perasa, asingkan dahulu sblm dicampur perasa.
Bila dah siap, masukkan dalam cawan plastik kecik2 dan sejukkan dalam peti ais.... lebih sedap dihidang sejuk...
Saya biasa buat perasa pandan, jagung,milo dan bandung... Sedapp!!! hehhe... Kepada penggemar dadih, boleh la cuba!!
No comments:
Post a Comment
Sudi-sudikanlah sepatah dua kata...terima kasih daun keladi :).