Friday, December 12, 2008

3 minggu yang menguji.... part 2

12/11/08, Labour room, Maternity Hospital

Aku kini di bawah pemerhatian rapi, di satu sudut di labour room. Seorang nurse ditugaskan untuk 'menjaga' aku, mengambil dan mencatat vital signs ,setiap 15 minit, memastikan kepekatan oksigen aku dalam keadaan yg optimum, heart tracing aku bagus, dan juga segala cecair yg masuk ke tubuhku berjalan lancar. Seorang nurse utk aku sorang? terasa special la plak....hahahhh...

Ooo ya....hampir terlupa plak nak bagitau... baby masih ada bersamaku pagi tuh. Baby cot Hamdan ada di sebelah katilku. Dan, aku masih menyusukannya bila dia menangis kelaparan.

Di situ, baru aku dapat gambaran, tentang apa yg berlaku pada diriku. Pagi tuh, aku dimaklumkan tentang keputusan ujian darahku yg tidak normal. Antara yg penting, aku diberitahu yg 7 hour blood culture menunjukkan yg darahku telah dicemari oleh sejenis 'makhluk'...tp, masa tuh, belum dapat dipastikan apakah dia 'makhluk' tuh. Full blood count menunjukkan bilangan sel darah putih yg sgt tinggi (menandakan si 'makhluk' itu sedang aktif bermaharajalela dalam tubuhku) dan juga bilangan platelet yg sgt rendah (kesan daripada aktiviti si 'makhluk' itu).

Dan yg agak mengejutkan diriku, kehadiran 'makhluk' itu juga telah memberi kesan kepada fungsi buah pinggangku. Uric acid dan creatinine ku terlalu tinggi...aku mengalami acute renal failure!


Suamiku sampai lebih kurang jam 12 pm, selepas menguruskan anak3 di rumah dan juga menghantar anak3 ke rumah kak Aida. Bila kukhabarkan perihal diriku kepada suami, terbayang tanda tanya dan juga kerisauan diwajahnya. Aku sendiri pun tak terkata. Kurasakan diriku 'sihat', tapi hakikatnya keputusan darahku menceritakan segala2nya.

Sepanjang hari tu, aku hanya duduk dan baring di katil. Walaupun hanya duduk dan baring, tapi kurasakan pergerakanku agak sukar. Terasa seperti 'sakit2' badan, terutama di bahagian anggota bawah. Sebenarnya, sejak malam tu lagi aku mula terasa 'sakit2' badan, tapi sangkaku kerana kurang pergerakan selama berada di hospital.

Ketika di bawah pemerhatian di labour room tuh, tekanan darahku sentiasa rendah, sehingga ada ke tahap 60/30 mm/Hg... (aku harap, mesin tu tak betul...hehehh..) dan heart rate sentiasa tinggi....Suhu badan plak, memang sentiasa tinggi. Walau pun begitu, selain daripada sakit2 badan, aku rasa 'ok' jer... sampaikan doktor2 yg datang memeriksa aku pun kata; "she looks too well for her condition"... aku plak boleh gelak2 bila doktor tu cakap macam tuh...tah la... betul ke aku sakit?...

Doktor memberi penjelasan tentang keadaan diriku....perlunya aku menerima rawatan, risiko dan sebagainya....doktor juga bagitau pada aku yg kesku telah dirujuk kepada pihak medical di general hospital
, dan aku bakal ditransfer ke sana. Pada ketika tuh, kesedihan mula menyelubungi hatiku...terdetik di hati..'bagaimana dgn babyku?'

Doktor paediatrik sekali lagi dipanggil untuk review kesku..spesifiknya untuk decide tentang babyku. Babyku alhamdulillah sihat walafiat, tapi, doktor paediatrik kata, memandangkan keadaan diriku, babyku perlu diberi antibiotik juga, sebagai prophylaxis. Baby akan dimasukkan ke neonatal ward...bermakna aku bakal berpisah dengan babyku. Tatkala itu, tanpa dapat ditahan, air mata mengalir keluar daripada kelopak mataku... Kesayuan makin terasa bila melihat nurse membawa babyku pergi....

Petang tuh, lebih kurang jam 4.30 ptg, aku ditransfer ke Mid West Regional Hospital di Dooradoyle, Limerick. Buat pertama kali, aku menaiki ambulan sebagai seorang pesakit....

...to be continued!
Photobucket

15 comments:

azza_irah said...

kin..
semoga semakin kuat..
semakin tabah..

kakchik said...

kin, salam sejahtera agar diri kin makin sihat dan cergas. begini rupanya laluan hidup kin selama bberapa ketika kakchik tak dapat khabar berita. besar ujian untuk kin tempuhi. semoga Allah berikan kin jasmani yang sihat dan rohani yang kuat utk menghadapi segala ujian. tabahkan diri ya.

iu @ wid.ayu said...

aisey....continued lagi.. suspennn la kak kin ni.. :)

Sasha said...

tgh tunggu sambungan citer kin...

Tirana said...

Apa agaknya nama "makhluk" tu ye.. Nak tahu jugak..

Mudah-mudahan Kin sentiasa cekal menghadapi sebarang ujian..

atty's said...

kin sedihnya kty baca...to be cont..i wait..

nurhuda_cahayapetunjuk said...

Assalamualaikum..

heheeh..akak..ada sambung lagi ya..kena tunggu lagi lah ni..heheh

semoga akak cepat sembuh..:)

Zuri@ni said...

ingatkan kisah "3 minggu yang menguji" nie ada dua episod jer, nie dah nak jadi trilogi dah nie :), cepat2 update k.kin, tak sabo nak tau kisah seterusnya nie...

Jie said...

Kin, macammana kesihatan skrang? Baby ok? memang suspen baca post ni dan yang sebelumnya, bleh buat cerekarama kat TV3 ni, anyway, do take care, harap2 semua sihat dan dilindungi Allah sentiasa. Amin

ma said...

Kak Kin... What happened? Severe sepsis? Sampai hypotensive & causing ARF... Tak sabar nak dengar the next part of "3 minggu yang menguji"...

BurungBelatuk said...

semoga akak dan baby cepat sembuh k...tabahkan diri selalu...anyway,salam singgah n salam kenai...

ummi said...

kin, suspennya,,berdetub jantung baca..alhamndulillah kin ok dah

Ibnurashidi said...

saya buat-buat tak suspen..sebab dah tau k.kin dapat keluar wad akhirnya..hehe.

niza said...

kin...tabahkan hati ye...

Kamsiah said...

tak sabar nak baca part seterusnya hehe....

Post a Comment

Sudi-sudikanlah sepatah dua kata...terima kasih daun keladi :).