Monday, October 05, 2009

The best raya in last 3 years ~ 'Open house'

Masih lagi cerita raya. Hari ini 16 Syawal, masih dalam mood raya....


27/9, buat pertama kali kami sekeluarga buat 'jamuan raya' @ 'rumah terbuka hari raya'. Maklum la, trend zaman sekarang nih kan, bila musim raya, berderet2 jemputan ke rumah terbuka hari raya. Beraya di perantauan pun sama la jugak.....

Sebelum ni, tak pernah buat 'jamuan raya' secara 'rasmi'. Ajak kawan2 makan setakat 3,4 keluarga ada la sekali sekala. Bukan apa, tak pandai bajet makanan utk ramai orang nih. Maklumlah, kat sini semua nak kena uruskan sendiri. Daripada merancang, memasak mengemas dan sebagainya.

Disebabkan ini adalah raya terakhir kami kat sini, jadinya teringin la jugak nak buat 'open house' sempena raya nih. Bukan ramai sangat jemputan pun, adalah tambah beberapa kepala lagi daripada korum biasa...hehhe..

Antara tetamu. Meriah la jugak.... sesak dan padat la ruang tamu rumah kami yg sekangkang kera tuh...


Hidangan yang ringkas dan sederhana. Alhamdulillah, tahun ni berjaya membuat biskut2 raya yg lebih berkualiti daripada tahun2 lepas...heheh..



3 hari sebelum tuh, 24/9, adalah hari ulangtahun kelahiran Kakak Huda yg ke 7. Anak daraku itu dah makin besar. Daripada awal tahun lagi, concerned sangat dia dengan tarikh hari lahir dia tuh. Untuk meraikan Kakak Huda, jamuan hari raya tu disekalikan dengan majlis harijadi dia la konon2nya...bukan main seronok lagi dia...

(Ibu rasa bahagia tengok anak2 gembira)



{Kredit ~ Scrapping Rainbow}

Selamat hari lahir ke 7 puteriku. Ibu dan ayah doakan segala yg terbaik untukmu, semoga dirimu kan membesar menjadi anak solehah, penyejuk mata ibu dan ayah... amiin.



9 comments:

ummumishkah said...

Meriahnyer! Cam nak turut serta sekali gak... :)

nurindah said...

salam kak kin,

Happy Bithday to Huda, dari acik Wan. :)

Sasha said...

Kenangan terakhir di sana memang patut diraikan sebegini... Byk juga juadah yg Kin dapat buat... mcm2 nasi & kuih muih...

Selamat Hari Lahir juga buat Kakak Huda... Moga rajin2 mengerjakan solat sbg latihan menghadapi cabaran hidup yg lebih besar kelak...

Moga kakak Huda sentiasa menceriakan hari Ibu & dpt menjaga adik2 yg lain...

wfaiziah said...

salam kin...nampaknya tahun ni beraya sakan kin yer..
balik nanti mmg tersangat expert dah memasaknya kan.? All the best buat Kin sekeluarga. Gud Luck Buat Zali...Happy belated birthday buat Huda. Dah 7 tahun?? hmm...cepatnya masa berlalu... terasa baru jer pegi rumah Kin dulu tengok kin kawin...

kin hashim said...

Ummumishkah, meriah beraya kat tempat org, tak boleh lawan kemeriahan kat tempat sendiri. Apa2 pun, syukur dapat pengalaman sebegini :).

W'salam Nurindah. Terima kasih :).

Sasha, tulah...insyaAllah raya terakhir kat sini. Takdelah byk hidangan.. sikit2 je, mana2 yg sempat buat. Terima kaish juga , bg pihak Huda :).

W'salam wan. Moga2 blk nanti dpt la dimanfaatkan ilmu2 kat dapur ni..hehehh..kot2, pakai gantung periuk belanga bila blk tak tau la...hehehhh.. Hmm... huda dah 7 tahun. Dah besar....how time flies..

en_me said...

meriahhhnyerr uoolsss..

atty's said...

banyak gak kin masak ha..
happy belated besday ..huda..

eeeda said...

Sebelum raya shopping sakan....
Lepas raya pula, sibuk jemput keng kawan makan....

kin hashim said...

en me, meriah la seadanya..tiada keluarga di sisi, kawan2 la pengganti :).

kak ty, masak sikit2 je kak..mana2 yg sempat je.. :).

eeeda, sini takde shopping sakan...mana ada sale raya..hehhe..

Post a Comment

Sudi-sudikanlah sepatah dua kata...terima kasih daun keladi :).